Tilgængelig på flere sprog
Det Digitale Kompetencehjul er udviklet af Center for Digital Dannelse, der har specialiseret sig i digitale kompetencer og digital dannelse i mere end 10 år.
Hjulets formål er at give overblik over digitale kompetencer, samt tilbyde konkrete værktøjer til hvordan disse kompetencer løftes og forbedres.
Det Digitale Kompetencehjul tager sit teoretiske afsæt i et stort EU forskningsprojekt kaldet DIGCOMP, der fulgte Europa Parlamentets inklusion af digital kompetence som en af de otte kernekompetencer for livslang læring.
Skab en skræddersyet kompetencemodel så hjulet rammer relevante digitale kompetencer i netop din organisation.
Byg målbare kompetenceprofiler, personaer, på de områder, der er særligt vigtige for din organisation.
Få det fulde overblik over din organisations digitale kompetencer, så du kan arbejde målrettet med digital transformation.
Integrer dine egne læringsresourcer i platformen, så du kan understøtte kompetenceudviklingen i din organisation.
Generer visuelt imponerende og interaktive rapporter med få klik, så du kan måle jeres digitale rejse over tid.
Få et databaseret grundlag du kan bruge til strategiudvikling, MUS/LUS samtaler og meget mere.
Region Midtjylland kæmpede med, at mange medarbejdere så digitalisering, som noget der kun vedkom IT. Med MapUs kickstartede de en digital transformation, der var relevant for hele organisationen.
Albertslund og Glostrup kommune brugte MapUs til at skabe en brugbar og tilgængelig persona på digital ledelse, og styrkede herigennem deres lederes digitale competencer
UCL fik et skrædderskyet værktøj til at arbejde strategisk med deres underviseres digitale kompetencer og skabe et digital mindset i organisationen med MapUs
MapUs er drivkraften og softwaren bag det Digitale Kompetencehjul. Skabt ud fra et ønske om at hjælpe individer og organisationer med at blive klogere på deres digitale potentiale, søger MapUs at igangsætte, understøtte og forankre digital transformation.
Gennem kortlægninger af brugere på individ- og gruppeniveau, genererer MapUs interaktive og dybdegående rapporter som kan hjælpe organisationer til at forstå og forbedre deres digitale kompetencer. Vi tilbyder et visuelt og interaktivt univers, hvor man både kan måle og monitorere fremskridt, skabe et direkte link mellem resultater og læringsressourcer og meget mere.
På denne måde kan organisationer og institutioner skabe en hvilken som helst spørgeramme eller kompetencemodel, der er relevant for netop dem, hvor MapUs sørger for den interaktive og engagerende ramme omkring den.
Af Anders Skov, internetsociolog,
2016 Center for Digital Dannelse. Udgivet online marts 2016
Begrebet digital kompetence er opstået i takt med den teknologiske udvikling og efterhånden som samfundet har anerkendt de nye kompetencebehov. Udvikling af teknologier muliggør og skaber hele tiden nye aktiviteter og mål, og betydningen af digital kompetence er derfor under konstant forandring og må altid ses i relation til vor tids teknologi og anvendelsen deraf.
Mere end instrumentale færdigheder
Europæiske og danske målinger koncentrerer sig øjeblikket mere om at måle adgang og forbrug end reel kompetence (dvs. måle kvaliteten, holdninger og strategier for brugen). Men at beherske grundlæggende digitale værktøjer og online platforme er kun det første skridt i retning af avanceret digital kompetence. Udvikling af digitale kompetencer bør betragtes som en fortsættelse fra instrumentale færdigheder i retning af mere produktive, kommunikative, kritiske og strategiske kompetencer.
Digital kompetence er en kombination af viden, evner og holdninger til via teknologi, at udføre opgaver, løse problemer, kommunikere, håndtere information, samarbejde, skabe og dele indhold effektivt, hensigtsmæssigt, sikkert, kritisk, kreativt, selvstændigt og etisk.
Mere end stort forbrug
Selvom brugen af computer, mobiler og internet er stigende blandt næsten alle grupper mennesker, er det ikke ensbetydende med, at de udvikler evner og kan drage nytte af det i de mange forskellige aspekter af livet. Forskning har påvist at et stort forbrug af f.eks. computer, mobiler og internet kun bidrager til digitale kompetencer på det operationelle plan. De højere kognitive evner til kritisk søgning og udvælgelse af information følger ikke af et større forbrug. Brugerne kan ganske enkelt forblive på samme niveau og kun anvende nogle specifikke applikationer. Derfor bør et højt forbrug af teknologi som sådan ikke betragtes som bevis for digital kompetence (van Deursen, 2010).
Livslang læring
Med denne forståelse in mente er en af de bedste definitioner og mindst sårbare overfor tidens tand udarbejdet under et større EU forskningsprojekt, efter digital kompetence blev anerkendt af Europa-kommissionen som en af otte vigtigste kernekompetencer for livslang læring. Det Digitale Kompetencehjul tager sit teoretiske udgangspunkt i den forskning og empiri, der ligger til grund for denne definition.
Følgende beskriver nogle af de metodiske og teoretiske overvejelser, der er gjort i forbindelse med at kortlægge digitale kompetencer i det Digitale Kompetencehjul.
Forståelse af begrebet digital kompetence er så varieret, at der ikke hersker nogen fælles eller globalt aftalt definition. Det samme er sket og sker for stort set alle begreber i relation til digitale værktøjer og processer. Det er bl.a. forårsaget af den konstante og hurtige udvikling af teknologier, som muliggør og skaber nye aktiviteter og mål. Som eksempler kan nævnes IT dannelse, digital dannelse, mediedannelse, informationsdannelse, internetdannelse mv. De er opstået i takt med den teknologiske udvikling efterhånden som samfundet anerkendte nye kompetencebehov.
Det faktum at der er så mange og forskelligartede definitioner af begrebet afspejler dets betydning. Fælles for dem alle er, at det ikke længere handler om adgang til og anvendelse af teknologien, men evnen til at drage fordel af dem på meningsfulde måder - både for liv, arbejde og læring.
Der er to primære tilgange til denne forvirrende verden af begreber og definitioner: A) Via et højt begrebsmæssig niveau, der beskriver emner på et abstrakt plan og dermed er mere immun overfor teknologiske forandringer. B) At anerkende specifik viden, færdigheder og kompetencer, der er vigtige for det overordnede formål: At identificere specifik essentiel viden, færdigheder og holdninger, der kan tjene til at vurdere folks kapacitet på det angivne område og initiere målrettet læring. Vi har valgt sidstnævnte tilgang i Det Digitale Kompetencehjul, da den metodisk understøtter formålet. Dog er denne fremgangsmåde i sagens natur mere afhængig af de aktuelle digitale værktøjer og mulige aktiviteter og har derfor brug for regelmæssig revision.
For at kunne kortlægge digital kompetence er det således nødvendigt at gå mere i dybden og se på hvilke byggeklodser begrebet består af. Det er argumenteret, at der er mere til digital kompetence end evnen til at kunne anvende en digitalt platform i praksis.
Digital kompetence skal i stedet forstås som evnen til at kombinere viden, færdigheder og holdninger passende til konteksten. Digital kompetence inddeles derfor i følgende domæner: 1) Instrumentelle færdigheder til at anvende digitale værktøj og medier. 2) Viden, teorier og principper knyttet til teknologi. 3) Holdninger til strategisk brug, åbenhed, kritisk forståelse, kreativitet, ansvarlighed og selvstændighed. Disse tre ben kaldes læringsdomæner.
Pointen i denne tre-deling af kompetencen er at skærpe opmærksomheden omkring, at der ikke naturligt følger stærke digitale kompetencer blot pga. af et stort forbrug af digitale teknologier. F.eks. viste en undersøgelse, at 19,5% af respondenterne havde valgt ikke at gå til lægen, mens 7,9% havde valgt slet ikke at følge lægens råd pga. information fundet på internettet (Ala-Mutka, 2008). Sådanne respondenter har viden om hvordan sådanne ressourcer kan findes, samt de nødvendige færdigheder til at søge og lokalisere information via en webbrowser. De mangler til gengæld den kritiske forståelse (læs indstilling) af det indhold de finder.
Viden er resultatet af assimileret information, der er opnået gennem læring. Viden er en bank af fakta, teorier, principper og traditioner relateret til et arbejde eller studie. Viden kan bedst beskrives som teoretisk eller faktuel.
Eksempler
Produktiv viden kan f.eks. være kendskab til nye teknologier og hvordan de med fordel kan understøtte en eksisterende arbejdsproces.
Kommunikativ viden kan f.eks. være teorier og medieeffekter eller kendskab til en række digitale samarbejdsværktøjer.
Informativ viden kan f.eks. omfatte kendskab til relevante søgemaskiner, selvbetjeningsløsninger, lagringsmuligheders og strategier til at vurdere informationens validitet.
En færdighed er evnen til at løse en opgave eller et problem i praksis, mens instrumentel færdighed er evnen til at anvende en metode, et materiale eller et værktøj.
Eksempler
Produktive færdigheder kan f.eks. være at kunne anvende en række applikationer til at skabe eller redigere multimedier af forskellig art.
Kommunikative færdigheder omfatter f.eks. anvendelse af metoder, strategier og applikationer til at løse kommuniative opgaver.
Informative færdigheder kan f.eks. være at gøre brug af nemId, finde kilder til en opgave eller konvertere en fil til et andet filformat.
Indstillinger og holdninger repræsenterer måder at tænke på og motivation for handle. Derfor har de stor indflydelse på folks digitale aktiviteter. Her skal f.eks. forstås etik, værdier, prioriteter, ansvarlighed, samarbejde og autonomi.
Eksempler
Holdninger til digital produktion kan f.eks. omfatte etiske overvejelser i forhold hvad der bør produceres og deles.
Indstillinger til kommunikation kan f.eks. være om du finder værdi og mening ved at samtale med andre via et medie. Eller er meget omhyggelig med formuleringer, så de ikke misforstås af modtageren.
Holdninger til information kan f.eks. være at forholde sig proaktivt, analytisk og kritisk til den digitale information man både finder og gemmer.
Metoden til at forstærke en kompetence er ligeledes afhængig af hvilket læringsdomæne, der først har brug for et skub. F.eks. kan viden løftes via undervisning eller ved at læse en bog, mens færdigheder kan fremmes ved i praksis løse et konkret problem eller opgave. Indstilling er det vigtigste og sværeste domæne at arbejde med, da de fleste mennesker er styret af deres holdninger. Processen kan involvere fralæggelse af gamle vaner, styrkelse af tillid til ledelsen, motiverende samtaler, bedre forklaringer, afstemning af forventninger i plenum, mere involvering i forandringer osv.
Læringsdomænerne er gensidigt afhængige af hinanden. F.eks. kan en holdningsændring følge af mere viden på et område. Ligeledes kan en udpræget interesse (læs indstilling) for et område medføre lyst til at vide mere om det.
I industrisamfundet bestod menneskets livsverdener bestod af arbejde (chef, kollegaer og underordnede), hjem (far, mor, børn) og foreninger (kammerater og modstandere). De bestod som adskilte og klart opdelte verdener. I vores informationssamfund er det mere præcist at tale om livssfærer, fordi der er mange flere, og fordi de overlapper hinanden. Livssfærerne kan for eksempel være arbejde, hjem, familier, interessefællesskaber, venner og forbrug.
De målbare komponenter af digital kompetence skal være brede og varierede nok til at inkludere de fordele og ulemper der knytter sig til digital kompetence på tværs af flere livssfærer. Hvad end det er som medarbejder, borger, forbruger eller i fritiden. I en digital kontekst overlapper disse livssfærer i så stor grad at de ikke giver mening at skille ad. De instrumentelle færdigheder og applikationer kan naturligvis variere mellem arbejde og fritid, men de lidt større linjer i holdninger, strategier, etik og viden omkring digital information, kommunikation, produktion og sikkerhed vil overlappe i væsentlig grad. Det betyder samtidig at en digital kompetence, der læres og anvendes i én livssfære i vid udstrækning kan appliceres i en anden. Den knap så gode nyhed er dog, at dette også gælder dårlige vaner.
Områder under indflydelse af digitale kompetencer
De målbare byggeklodser i digital kompetence skal således konstrueres i lyset af fordele og ulemper i bred forstand, på tværs af livssfærer og inkludere elementer fra alle læringsdomæner. Digitale kompetencer kan gavne folk på forskellige måder. Her følger eksempler på nogle områder i vidt forskellige livssfærer, hvor digital kompetence eller mangel på samme har indflydelse.
Eftersom brugen af sociale netværk stiger er det afgørende, at brugerne forstår, at disse platforme uden de relevante indstillinger for personlige oplysninger og kritisk forståelse kan medføre tab af kontrol af personoplysninger (f.eks. overleveret til tredjemand til kommercielle formål).
IT-færdigheder er blevet et hovedfokus for beskæftigelse på grund af behovet for IT kompetente fagfolk i alle sektorer og i næsten alle typer opgaver. Forskning har vist at arbejdstagere med internet-færdigheder har bedre adgang til ønskejob og får bedre løn. F.eks. viste en undersøgelse at 58% mente, at digitale teknologier havde hjulpet dem til at finde et godt job (Van Deursen, 2010).
Udgivelse af personoplysninger online kan også udsætte brugerne for identitetstyveri, chikane eller andre uønskede resultater. Ud over de risici, mennesker skaber for sig selv, kan de blive udsat for forskellige tekniske risici såsom malware eller virus, der videresender sensitive informationer til ondsindede personer (f.eks. adgangskoder til netbank, offentlige logins mv.).
Offentliggørelse af personlige informationer skaber permanent synlige spor, hvilket kan påvirke arbejdsmarkedet senere. For eksempel viste en undersøgelse, at omkring 50% af arbejdsgiverne brugte sociale medier til at undersøge jobkandidater, og 35% af dem havde fundet indhold, der forårsagede dem til ikke at ansætte kandidaten (Careerbuilder, 2009). F.eks. upassende fotografier, holdninger, forbrug af alkohol, narkotika eller bagtalelse af kolleger.
Folk kan ikke kun gøre skade på sig selv, men også på andre. Folk eksponerer ofte følsomme oplysninger om deres venner og kolleger - oftest for sjov (Get Safe Online , 2007). I forbindelse med arbejde har det i mange tilfælde ført til disciplinære sager mod medarbejderen (Proofpoint, 2007). Folk er ofte uvidende om gældende normer og love (Chou et al., 2007).
På skoler er cybermobning en bekymring for både elever og lærere, og så mange som 43 % af eleverne har oplevet online mobning (Palfrey , Sacco , Boyd, DeBonis & Tatlock , 2008). En undersøgelse viser, at dette bl.a. er hjulpet på vej af forældre, hvor 21% har publiceret navne og billeder af deres børn, der kunne medføre mobning (ConsumerReports.org , 2011). Mange forældre har brug for en bedre forståelse af digital kompetence for at kunne beskytte, hjælpe og danne deres børn i den digitale verden.
Online indhold påvirker folks beslutninger og aktiviteter, og det er derfor afgørende, at folk forstår internettet som en ressource, hvor informationers validitet ikke nødvendigvis er blevet bekræftet. F.eks. viser en undersøgelse, at 34% af de europæiske internetbrugere havde besluttet ikke at købe et udvalgt produkt pga. en negativ anmeldelse i en blog (Hargittai , 2009). På internettet er det læseren og modtageren, der har ansvaret for at vurdere pålideligheden og værdien af information, og det er vigtigt at folk forstår dette. Mange skoler og uddannelser har forbud mod anvendelse af Wikipedia som kilde, da de mener at de studerende ikke har evnerne til kritisk og ansvarligt brug.
Digital kompetence er vigtig for både individ og organisationer for at holde trit med udviklingen for at effektivisere og innovere nye produkter og processer. De, der ikke har kompetencer til at drage fordel af digitale medier er udelukket fra de nye muligheder, som teknologien tilbyder. Dermed risikerer vi at skabe et skel (eller en digital kløft) mellem mennesker eller organisationer, der bruger digitale medier, og dem der ikke gør. Digitale netværk er ligeledes vigtig for enhver iværksætter, da der let kan oprettes en online platform for innovative forretningsområder, også selvom de har en meget snæver målgruppe.
Forskning viser, at IKT styrker traditionelle former for social ulighed. De økonomiske, sociale, sundhedsmæssige, kulturelle og samfundsmæssige fordele ved gode digitale kompetencer er mere tilgængelig for dem, der allerede har disse fordele og mindre tilgængelig for de mest trængende, såsom lavt uddannede, arbejdsløse eller ældre uden social støtte (Van Deursen, 2010). Derfor bør der tages initiativer, der kan fremme udvikling af digitale kompetencer for alle borgere, uanset deres alder, erhverv eller nuværende IKT-anvendelse.
Folk med gode digitale kompetencer kan anvende en bred vifte af digitale platforme til sociale innovationer og initiativer. F.eks. lancering af kollektive initiativer i et lokalsamfund, initiere et projekt eller hjælpe ofre for katastrofer.
IT færdigheder har også økonomiske virkninger for den almindelige forbruger, da de er i stand til at søge efter lavere priser, købe og sælge produkter og tjenester gennem forskellige kanaler.
Digitale værktøjer og medier giver også en ny dimension til livslang læring. De giver et middel til at udvikle innovative læringsmetoder og undervisning med elevcentrerede tilgange, samt forbinde skoler i et organiseret samarbejde.
Der er mange professionelle netværk, hvor viden udvikles og udveksles. Det er med til at give mennesker uformel læring som en del af deres personlige aktiviteter - selv når de ikke har sat sig for at lære (Ala- Mutka, 2010). Medarbejdere og fagfolk har gennem online praksisfællesskaber fået et nyt og effektivt middel til at få hjælp til opgaver og udvikle viden med andre fagfolk over hele verden.
De digitale sociale platforme giver også en ny scene, hvor folk kan dele deres personlige udtryk og interagere med et publikum. En undersøgelse af blogs viste f.eks., at bloggere anvendte platformen til kreative udtryk (77%), dele personlige erfaringer (76%) og dele praktisk viden (64%) (Lenhart & Fox , 2006). Folk kan ligeledes vise deres faglige eller kunstneriske kompetencer via online portaler og derved udvikle deres faglige identitet og troværdighed.
Digitale medier giver adgang til mange ressourcer, hvor det er muligt at få adgang til up-to-date information fra en bred vifte af kilder. Det giver mulighed for at være bedre og bredere informeret om de igangværende begivenheder lokalt og i resten verden. Disse online ressourcer giver også folk mulighed for at udtrykke deres egne bekymringer og ideer eller rapportere og synliggøre problemer.
Fremkomsten af forskellige online netværk giver også nye støtteordninger for patienter med sjældne sygdomme eller forældre til sygdomsramte børn. Der er viden og ressourcer skabt af enkeltpersoner, men også af fagfolk og til tider med professionel redaktionel kontrol. Samlet set er der meget information om sundhed tilgængeligt online. En undersøgelse fandt at 83% af de voksne internetbrugere anvender online ressourcer til at finde information om sundhed (Fox & Jones , 2009).
Sociale teknologier giver mulighed for at identificere interessante fællesskaber eller skabe nye forbindelser baseret på vores interesser, værdier eller holdninger. Forskning har vist, at gode digitale kompetencer bl.a. kan bidrage til den sociale og kulturelle integration af indvandrere og etniske minoriteter (Redecker , Hache & Centeno , 2010).
Digitale teknologier skaber mulighed for at fastholde kontakt med mennesker vi kender. Teknologien understøtter kommunikation for mennesker, der måske ikke er i stand til på anden måde at interagere socialt (f.eks. ældre, medarbejdere i fjerntliggende steder eller familiemedlemmer langt væk fra hinanden). Forskning viser endvidere at ældre, som har lært at bruge internettet havde mere positive holdninger til aldring og oplever højere grad af social støtte og fællesskab (Cody et al., 1999).
Som det er argumenteret gør digital kompetence eller mangel på samme sin indflydelse gældende på en lang række områder. I denne kompleksitet af faglige begreber og på tværs af livets mange aspekter, giver det mening at kategorisere digital kompetence i nogle overordnede områder.
Herunder ses en model, hvor digital kompetence er skilt i fire hovedområder. Der er selvsagt i praksis overlap mellem sådanne områder og en lang række aktiviteter, der ikke kan isoleres til et enkeltstående kompetenceområde. Når vi reducerer kompleksiteten til nogle få overordnede områder sænkes nøjagtigheden af et felt. Det vi til gengæld vinder, er bedre overblik og lettere forståelse af feltet, hvilket er formålet, når digital kompetence skal kortlægges.
Evne til at identificere, lokalisere, hente, gemme, organisere og analysere digital information samt bedømme relevans og formål
Evne til at kommunikere, samarbejde, interagere med og deltage i virtuelle teams og netværk samt gøre brug af passende medie, tone og adfærd
Evne til at skabe, konfigurere og redigere digitalt indhold samt at løse digitale problemer og udforske nye måder at drage fordel af teknologien
Evne til at bruge digital teknologi sikkert og bæredygtigt ift. data, identitet og arbejdsskader samt at være opmærksom på juridiske konsekvenser, rettigheder og pligter
Ovenstående hovedområder er dog stadig på abstrakt og svært målbart niveau. For at muliggøre en konkret måling må hovedområderne derfor brydes op i mere konkrete dele.
I de følgende afsnit inddeles hvert hovedområde i fire digitale kompetencer.
Information: Evne til at identificere, lokalisere, hente, gemme, organisere og analysere digital information samt bedømme relevans og formål
Typisk stærke professioner på Information er bibliotekarer, skolelærere og forskere.
Med henblik på at konkretisere hovedområdet Information indeles det i følgende fire kompetencer. Til hver digital kompetence er tilføjet eksempler, der har til formål at konkretisere kompetencen yderligere.
Evne til at formatere, organisere og gemme digitalt materiale, samtidig med at holde både sikkerhed og tilgængelighed for øje
Eksempler
Overvejer sikkerhed, tilgængelighed og lovlighed nøje, når indhold lagres
Forstår retningslinjerne for hvor og hvordan materiale gemmes.
Kan formatere og gemme et billede i det mest passende format (f.eks. jpg, png eller raw).
Kender til fordele og ulemper ved at gemme data i skyen, harddisk eller bærbar enhed.
Du har f.eks. styr på at gemme dine billeder, videoer og dokumenter i skyen
Du er f.eks. god til gemme indhold på en måde, så du let kan finde det igen
Du kender f.eks. fordele og ulemper ved de mange forskellige typer af filer
Evne til at søge og finde digital information, navigere mellem mange online ressourcer og filtrere irrelevante oplysninger
Eksempler
Kan hurtigt undersøge et komplekst emne, finde fakta, læringsmateriale eller eksperter ved at søge på relevante søgemaskiner.
Kan sortere søgeresultater efter dato, forfatter, multimedie eller filformat ved hjælp af filtre.
Kigger f.eks. helt intuitivt og som det første efter togplaner, fakta, åbningstider, nyheder på nettet.
Evne til at behandle, forstå og kritisk vurdere digital information, der sendes og modtages
Eksempler
Overvejer altid ganske nøje, hvordan oplysninger som f.eks. personlige interesser, profilbillede, civilstand og religion kan påvirke fremtidig karriere.
Ved hvordan søgerobotter gennemgår og indekserer digitale ressourcer, og hvordan disse søgeresultater leveres tilbage til brugeren
Overvejer f.eks. altid forfatteren og hjemmesidens troværdighed, og hvor gamle oplysningerne er
Du tænker f.eks. over, om det, du læser på nettet, faktisk er rigtigt
Du kan f.eks. genkende beskeder eller e-mails, hvor afsenderen giver sig ud for at være en anden end den, han eller hun er
Evne og lyst til at opsøge og drage nytte af selvbetjeningsløsninger på nettet
Eksempler
Føler tryghed ved brug af f.eks. kreditkortoplysninger, NemID eller cpr-nummer.
Kan f.eks. foretage adresseændring, ansøgning om sundhedskort, tidsbestilling hos tandlæge eller betale regning i netbank.
Kigger altid først efter en online selvbetjeningsløsning (f.eks. tidsbestilling eller køb af billetter) før du ringer eller møder op personligt.
Kommunikation: Evne til at kommunikere, samarbejde, interagere med og deltage i virtuelle teams og netværk samt gøre brug af passende medie, tone og adfærd
Typisk stærke professioner indenfor Kommunikation er journalister, HR, marketing.
Med henblik på at konkretisere hovedområdet Kommunikation indeles det i følgende fire kompetencer. Til hver digital kompetence er tilføjet eksempler, der har til formål at konkretisere kompetencen yderligere.
Evne til og interesse for at gøre brug af, udtrykke meninger eller på anden måde aktivt bidrage og gøre sig synlig i digitale miljøer
Eksempler
Forstår internettets muligheder på godt og ondt for at debattere og sprede politiske budskaber. F.eks. virale medier.
Kender f.eks. faglige eller sociale netværk som Meetup, Pinterest, Flickr, LinkedIn, Blogster, Youtube og Twitter.
Kommenterer f.eks. ofte på en avisartikel, skriver på en blog, deler på sociale medier eller indgår aktivt i et professionelt netværk.
Evne til at bruge teknologier og medier til teamwork, koordinering og samarbejdsprocesser
Eksempler
Du kender og kan bruge en række forskellige digitale samarbejds-værktøjer, når I skal arbejde sammen i en gruppe
Du ved f.eks. hvornår (og hvornår ikke) teknologi kan gøre samarbejde nemmere og bedre
Er f.eks. dygtig til at udtrykke en holdning eller følelse til modtageren ved at give en tekst en bestemt tone.
Kan f.eks. skrive en e-mail hurtigt, formidle betydningen klart og undgå misforståelser.
Kender principper for digitale samarbejder og forstår at koordinere et projekt i samarbejde med et team.
Evne til at afstemme adfærd, tone, sprog og teknologi ift. konteksten og sociale relationer
Eksempler
Du respekterer andres grænser - f.eks. ved tage indhold om andre ned fra nettet, hvis du blev spurgt pænt om det
Du er f.eks. god til at leve dig ind i andres følelser, tanker og holdninger, når du møder dem på nettet
Du er f.eks. god til at arbejde koncentreret på din computer eller tablet uden at lave overspringshandlinger
Har på forhånd taget stilling til, hvordan du vil reagere på en stødende kommentar eller en uhøflig e-mail.
Har sans for indlevelse i andres følelser, tanker og holdninger (også selvom du aldrig har mødt dem ansigt til ansigt).
Er f.eks. dygtig til at skræddersy sprog, slang, billedtyper, farver eller multimedie i forhold til modtageren.
Evne til at interagere gennem en bred vifte af digitale platforme, samt at være i stand til at vælge det bedste medie til at kommunikere med en specifik modtager eller gruppe
Eksempler
Du ved f.eks. hvad de forskellige medietyper er gode og mindre gode til
Undersøger altid de regler man skal acceptere for at kunne bruge en online tjeneste (f.eks. vilkår for brugen af e-boks).
I nogle tilfælde kan et billede fortælle mere end tusind ord. I andre tilfælde er det bedste medie f.eks. en kort video.
Forstår f.eks. de forskellige styrker og svagheder ved kommunikationsteknologi som telefon, e-mail, chat, videokonference og sms.
Typisk stærke professioner indenfor kompetenceområdet Produktion er designere, programmører, IT-teknikere.
Med henblik på at konkretisere hovedområdet Produktion indeles det i følgende fire kompetencer. Til hver digital kompetence er tilføjet eksempler, der har til formål at konkretisere kompetencen yderligere.
Evne til at skabe, sammensætte dele og modificere indhold i mange forskellige formater. F.eks. billeder, tekst, video eller lyd
Eksempler
Kan formatere og gemme et billede i det mest passende format (f.eks. jpg, png eller raw).
Kan finde glæde ved at skabe et produkt, der udelukkende er digitalt. F.eks. et billede, musik eller video.
Kan f.eks. redigere billeder, videoer, tekst eller lyd i programmer som Photoshop, Final Cut eller Word.
Du overvejer f.eks. altid om det du uploader på nettet skal ligge frit tilgængeligt, skjult eller i en lukket gruppe
Evne og vilje til at holde sig opdateret med den teknologiske udvikling og udforske nye digitale muligheder
Eksempler
Er f.eks. hurtigt til at lære at bruge nye digitale enheder, online tjenester eller software.
Har det fint med konstant fornyelse af software og digitale enheder og kan samtidig undgå irritation eller stress.
Er f.eks. nysgerrig efter nye smartphones på markedet, elsker at tale om nye gadgets eller teknologiske landvindinger.
Du kender f.eks. flere forskellige metoder til at få flest mulig til at opdage og se det, du deler på nettet
Du kender f.eks. forskellige steder på nettet, hvor du gratis kan uploade tekst, video eller billeder
Evne til at modificere eller skabe digitale løsninger, der helt eller delvist kan automatisere og udføre en opgave
Eksempler
Kan gøre brug af databaser som Excel, MySQL, Microsoft Access eller Oracle til at lagre data, når det er relevant.
Har kendskab til processen, der fører fra et koncept over programmering og til et færdigt stykke software.
Forstår f.eks. hvornår et obligatorisk kursus kan erstattes med mere fleksibel e-læring eller erstatte et ugentligt møde med en videokonference.
Evne til at justere applikationer og enheder til egne personlige præferencer, samt løse tekniske problemer eller opgaver
Eksempler
Bliver ikke alt for frustreret eller giver op, når der opstår et teknisk problem.
Er ikke bange for at prøve ting af uden at vide på forhånd, hvad der præcis kommer til at ske (f.eks. når en printer ikke vil printe).
Forstår sammenhængen mellem elementer såsom CPU, ram, bundkort, kabler (f.eks. hdmi) og netværksrouter.
Typisk stærke professioner indenfor for Sikkerhed er Politi, jurister, ergonomer.
Med henblik på at konkretisere hovedområdet Sikkerhed indeles det i følgende fire kompetencer. Til hver digital kompetence er tilføjet eksempler, der har til formål at konkretisere kompetencen yderligere.
Viden omkring gældende love og licenser for digital adfærd, information og indhold
Eksempler
Ved hvornår f.eks. trusler, chikane, mobning, rygtespredning og hemmeligheder går fra det irriterende til det ulovlige.
Tjekker f.eks. at du har rettigheden til et billede, inden du bruger det til noget.
Kender til lov om markedsføring, rygter, spam, copyright, trusler, diskrimination, private fotos eller spekulationer på nettet.
Du føler dig f.eks. sikker på, hvad det er lovligt og ulovligt at skrive eller dele om andre
Du er f.eks. opmærksom på licenser som copyright og creative commons, når du bruger noget fra nettet, som andre har lavet
Evne til at overvåge og beskytte sine personlige oplysninger på nettet, samt forstå konsekvenserne af personlige digitale fodspor
Eksempler
Overvejer f.eks. hvad det kan betyde for dig, hvis du deler personlige ting på nettet
Forstår f.eks. hvordan kritik eller komplimenter af andre mennesker eller organisationer i et offentligt rum kan påvirke disse.
Du har f.eks. taget stilling til, hvilke billeder og informationer om dig, der er personlige på en måde, så de ikke skal ligge på nettet
Overvejer altid ganske nøje, hvordan personlige oplysninger som f.eks. profilbillede, civilstand, politisk standpunkt og religion kan påvirke fremtidig karriere.
Kan søge og finde personoplysninger som profilfoto, tidligere kommentarer, adresse, job, uddannelse mv.
Evne til at identificere og beskytte følsomme data samt forstå forbundne risici
Eksempler
Kan f.eks. anvende 2-trins verifikation eller kodeords-beskyttelses af dokumenter samt sikre, at linjen er krypteret, når disse sendes.
Har metoder til at genkende forsøg på at lokke følsomme data fra dig som f.eks. brugernavn, password eller kreditkortoplysninger.
Har f.eks. en god vane med at oprette kodeord, hvor der anvendes symboler, tal, store bogstaver samt uden brug af navn på familie eller kæledyr.
Evne til at passe på både sit fysiske og psykiske helbred i en hverdag omgivet af teknologi og medier
Eksempler
Ved f.eks. at hovedpine, sløret syn eller smerter i håndled kan være tegn på overforbrug.
Kender de meste alm. genvejstaster som f.eks. fortryd, søg, screenshot, fed skrift, navigation eller zoom (ctrl +).
Kender f.eks. til den mest sunde kropspositur, skærmhøjde, benstilling samt de mest ergonomiske arbejdsredskaber.